Dierenkliniek de Postwagen Venlo 077 - 351 62 31
Dierenkliniek de Postwagen Tegelen 077 - 373 22 47

Richtlijnen antibioticum

Richtlijnen antibioticum-gebruik

Antibioticum, wanneer wel en wanneer niet?

Hoe zit het nou eigenlijk? Antibiotica zijn belangrijk om infecties te bestrijden, bij dieren én mensen. De werking van antibiotica wordt minder als bacteriën - veroorzakers van infecties - resistent worden. Resistentie betekent dat de bacteriën niet doodgaan van antibioticum.

De behandeling heeft dan geen effect en de patiënt wordt niet beter.

Hoe vaker antibioticum gebruikt wordt, hoe groter de kans dat bacteriën resistent worden. Als we ook in de toekomst over werkzame antibiotica willen blijven beschikken, moeten we antibiotica op een verantwoorde manier inzetten. U kunt daarbij helpen.

Hoe ontstaat die resistentie?

Als de dierenarts een antibioticumkuur voorschrijft, is het erg belangrijk om die op de voorgeschreven manier te geven en de kuur helemaal af te maken. Bij een te lage dosis (als u niet de voorgeschreven hoeveelheid tabletjes op een dag geeft) of als u de kuur niet afmaakt (dus eerder stopt dan de dierenarts heeft voorgeschreven), is er een grotere kans dat niet alle bacteriën dood gaan. De bacteriën die niet zijn doodgegaan zijn sterker dan de gedode soortgenoten. Deze minder gevoelige bacteriën gaan zich weer vermeerderen en hun nageslacht is dus ook minder gevoelig voor antibioticum. Zo kan een bacterie resistentie ontwikkelen. Antibioticum helpt dan niet meer en dieren, maar ook mensen die deze bacteriën oplopen, worden niet meer beter.

Wanneer mogen we antibioticum voorschrijven?

Antibiotica worden alleen gebruikt om infecties met bacteriën te bestrijden. Om zeker te weten of er bij uw dier sprake is van zo'n infectie, is de dierenarts verplicht om uw huisdier eerst te onderzoeken, of bijvoorbeeld in het geval van blaasontsteking eerst urine te controleren.

Soms kunnen extra tests nodig zijn om te bepalen of er sprake is van een infectie en met welk middel deze het best te behandelen is. In een aantal situaties zijn deze tests verplicht. Sommige typen antibiotica mag een dierenarts namelijk alleen maar voorschrijven nadat zo'n test is uitgevoerd. Dat is wettelijk zo bepaald, de dierenarts moet zich daar aan houden.

Dat is ook de reden dat u aan de balie geen antibioticum tabletjes kunt ophalen of bijvoorbeeld oorzalf met antibioticum erin.

We begrijpen dat dat voor u als klant soms lastig is. De klacht lijkt duidelijk, dus waarom moet u dan eerst het dier laten onderzoeken of een plasje opvangen?

U moet zich hierbij realiseren dat antibiotica in een aantal gevallen levensreddend zijn, zowel voor dieren als voor mensen. U als eigenaar en wij als dierenarts hebben samen de verantwoordelijk om te zorgen dat antibiotica blijven werken, zodat we kunnen blijven vertrouwen op deze middelen als we ze nodig hebben.

U mag er op rekenen dat we met zorg handelen voor u en uw huisdier én met oog op de gezondheid van andere dieren én mensen.

Heeft u vragen over het gebruik van antibiotica bij uw huisdier, stel ze gerust.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek de Postwagen Venlo

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.00 uur
 • Di
  8.30 - 19.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.00 uur
 • Do
  8.30 - 19.00 uur
 • Vrij
  8.30 - 19.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Herungerweg 172 5913 HD Venlo Wij werken op afspraak
ontvang een routebeschrijving via Google Maps

Dierenkliniek de Postwagen Tegelen

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.00 uur
 • Di
  8.30 - 19.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.00 uur
 • Do
  8.30 - 19.00 uur
 • Vrij
  8.30 - 19.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Keramiekstraat 43a 5935 TG Tegelen - Steyl Wij werken op afspraak
ontvang een routebeschrijving via Google Maps