Nieuwsbrief juli 2021

Verhuizing

Volgende week donderdag 8 juli is het eindelijk zover! Dan is de verbouwing van onze praktijk in Venlo eindelijk zo goed als af! Dat betekent dat we op die dag alles wederom gaan verhuizen en gaan inrichten. Wellicht kunt u begrijpen dat we op dat moment helaas geen volle agenda's kunnen draaien, omdat we de ruimte er simpelweg niet voor hebben. Daarom is er besloten dat onze beide praktijken op die dag gesloten zullen zijn. Heeft u een spoedgeval, neem dan telefonisch contact met ons op, dan zullen wij in overleg met u kijken wat we voor u kunnen betekenen. Vrijdag 9 juli zijn we weer de normale openingstijden (telefonisch) bereikbaar.

Giardia bij hond en kat

Giardia is een darmparasiet. Vooral bij jonge dieren komen Giardia infecties vrij regelmatig voor. Dit veroorzaakt dan meestal diarree. Dieren kunnen ook besmet zijn zonder dat ze symptomen hebben. Ze kunnen de besmetting dan wel via hun ontlasting doorgeven aan andere dieren. Ook bij mensen komt Giardia voor.

De parasiet Giardia

Giardia is een parasiet die kan voorkomen in de darmen van zowel dieren als mensen. Het is een protozo (eencellige) die voorkomt als twee verschillende stadia: als trofozoiet en als cyste.

Giardia leeft in het darmkanaal als trofozoiet, een stadium dat er uitziet als een peervorm met zweepstaartjes om zich voort te bewegen. In de trofozoiet zitten twee kernen, wat hem onder de microscoop soms het uiterlijk geeft van een gezichtje met twee grote ogen. Met behulp van een zuignap hecht de trofozoiet aan de darmwand vast. In de darm kan de trofozoiet zich vermenigvuldigen door zich te delen. De trofozoiet kan niet overleven buiten het lichaam.

Als de trofozoiet met de ontlasting aan het einde van het darmkanaal komt, vormt hij een beschermende laag om zich heen en wordt hij inactief. De parasiet zit dan in een cyste. Op deze wijze kan Giardia meerdere maanden in de omgeving blijven voortbestaan. De cysten overleven het langst onder vochtige, koele omstandigheden maar kunnen niet goed tegen droogte en hitte. Deze cysten zijn besmettelijk. Als een cyste wordt opgenomen via mond of bek, komen er, na contact met maagzuur in het maag-darmkanaal, weer trofozoieten uit die voortbewegen en zich gaan vermeerderen.

Besmetting van dier en mens

De besmetting met Giardia verloopt via ontlasting. De cysten die hierin zitten kunnen bijvoorbeeld in water, gras of voer terechtkomen en vervolgens weer worden opgenomen als dit wordt gedronken, gegeten of afgelikt.

Besmetting van dieren gebeurt daarnaast via direct contact tussen dieren of contact met ontlasting van andere dieren. Als dieren zichzelf wassen, kunnen cysten bovendien in de vacht blijven hangen en zo weer worden opgenomen door henzelf of soortgenoten. Besmetting via voeding kan bijvoorbeeld optreden als vliegen de cysten van ontlasting overbrengen op voeding. Ook kunnen de cysten direct via de grond waar ontlasting heeft gelegen worden opgenomen. Jonge dieren hebben een grotere kans op besmetting omdat hun weerstand nog niet optimaal is. Op plekken waar veel dieren bij elkaar zijn, zoals een asiel of pension is de besmettingskans groter.

Mensen kunnen besmet worden door het inslikken van water met cysten, zoals tijdens het zwemmen en in het buitenland ook via het drinkwater. Via besmet voedsel kan men ook cysten binnenkrijgen. Bij slechte hygiëne kunnen cysten uit de ontlasting via bijvoorbeeld de handen weer in de mond terechtkomen, zeker bij jonge kinderen en op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn.

Symptomen van Giardia bij hond en kat

Een infectie met Giardia kan darmproblemen veroorzaken. Een veel voorkomend verschijnsel is diarree met zachte tot waterige ontlasting die sterk ruikt en slijmerig kan zijn. De ontlasting kan vettig zijn omdat de vertering verstoord wordt. De diarree kan plotseling optreden maar kan ook chronisch worden waarbij perioden met diarree afwisselen met perioden met normale ontlasting. In ernstige en steeds terugkerende gevallen kan de opname van voedingsstoffen verstoord worden en kan het dier gewicht verliezen. Andere verschijnselen zijn braken, slecht eten, darmkramp en sloomheid.

De symptomen kunnen ook heel mild zijn. Daarnaast komt het bij volwassen honden en katten ook regelmatig voor dat ze wel besmet zijn maar geen symptomen hebben.

Bij dieren waarbij de infectie steeds terugkomt zijn vaak achterliggende oorzaken aanwezig, zoals een verminderde immuunrespons door andere aandoeningen, stress, verkeerde voeding, allergieën of een verstoorde darmflora.

Behandeling

Bij symptomen van een Giardia infectie kan de ontlasting van hond of kat worden onderzocht. Als er inderdaad sprake is van Giardia dan kan het dier behandeld worden met medicatie die de parasieten voor een groot deel doodt. Het immuunsysteem van het dier zelf moet dan zorgdragen voor het opruimen van de rest en het klachtenvrij worden.

Om te voorkomen dat het dier opnieuw besmet wordt, is het vooral belangrijk om ontlasting snel op te ruimen en de plaatsen waar ontlasting terecht is gekomen daarna goed te poetsen. Kleedjes en dekentjes uit de mand kunt u wassen in heet water. Hoe lager de temperatuur, hoe langer de inwerktijd moet zijn: bij water van 45 graden moet u de materialen tenminste 20 minuten in het water laten, bij wassen op tenminste 70 graden is 5 minuten voldoende.

Het kan zinvol zijn om na de behandeling het dier te wassen om eventuele cysten uit de vacht te verwijderen. Als dit echter veel stress geeft, zoals bij de meeste katten, kan men beter niet het hele dier wassen maar in elk geval het gebied rond de anus of de hele achterhand wassen.

Houd de omgeving na het schoonmaken zo droog mogelijk omdat de cysten langer overleven in een vochtige omgeving. Droogte en zon verkorten de levensduur van de cysten tot enkele dagen.

Bij steeds terugkerende klachten moet in de eerste plaats onderzocht worden wat achterliggende oorzaken kunnen zijn, zodat deze indien mogelijk verholpen kunnen worden. Daarnaast kan het helpen om de omgeving extra goed schoon te maken. Om de omgeving te ontsmetten kan men dan, na de gebruikelijke manier van schoonmaken, gladde oppervlakken behandelen met een desinfectiemiddel op basis van quaternaire ammoniumverbindingen die men tenminste vijf minuten laat inwerken. Dit vindt u in professionele schoonmaakmiddelen en ook in middelen tegen groene aanslag. Chloor kan ook worden gebruikt maar moet langer inwerken. Bovendien ontstaan er daarbij chloordampen, dus laat uw dier (ook andere huisdieren) niet in de buurt komen, blijf ook zelf niet in de damp zitten en ventileer de ruimte goed. Een stoomreiniger kan gebruikt worden voor materialen waarbij u geen desinfectiemiddel kunt gebruiken en die u niet kunt wassen.

Ontsmet bij hardnekkig terugkomende infecties zoals haalbaar is de plaatsen in huis waar de dieren komen en vergeet ook de auto niet als uw dier daarin reist. Zorg dat de omgeving na het schoonmaken goed droogt. Laat het dier alleen uit zijn bak eten en drinken en maak deze goed schoon.

Zorg zelf voor een goede hygiëne zodat u de besmetting niet op andere dieren of eventueel op uzelf overdraagt. Was goed uw handen nadat u met het dier bezig bent geweest en als u ontlasting heeft opgeruimd. Heeft u jonge kinderen, let dan op dat hond en kat niet in contact komen met speelgoed dat in de mond gestopt kan worden en maak dit regelmatig goed schoon met heet water.

Hoe verloopt een infectie bij de mens?

De symptomen bij de mens komen overeen met die bij hond en kat: er zijn verschijnselen van een verstoorde darmwerking. Vaak is er diarree, ook kan men misselijk zijn, last hebben van winderigheid en buikkrampen en van vettige ontlasting. Overgeven en koorts komt soms ook voor. De klachten kunnen periodiek optreden en tussendoor afwezig zijn.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek de Postwagen Venlo

Terug
  • Ma
    08.45 - 13.00 uur 13.30 - 18:00 uur
  • Di
    08.45 - 13.00 uur 13.30 - 18:00 uur
  • Wo
    08.45 - 13.00 uur 13.30 - 18:00 uur
  • Do
    08.45 - 13.00 uur 13.30 - 18:00 uur
  • Vrij
    08.45 - 13.00 uur 13.30 - 18:00 uur
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Herungerweg 172 5913 HD Venlo Wij werken op afspraak Pauze van 13:00 - 13:30 uur
ontvang een routebeschrijving via Google Maps

Dierenkliniek de Postwagen Tegelen

Terug
  • Ma
    Zie afwijkende openingstijden.
  • Di
    Zie afwijkende openingstijden.
  • Wo
    Zie afwijkende openingstijden.
  • Do
    Zie afwijkende openingstijden.
  • Vrij
    Zie afwijkende openingstijden.
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Keramiekstraat 43a 5935 TG Tegelen - Steyl Wij werken op afspraak
ontvang een routebeschrijving via Google Maps