Nieuwsbrief maart 2021

Nieuwsbrief maart 2021

Stress bij de kat

Katten zijn gevoelige dieren en hebben stress van andere dingen dan wij. Als je het natuurlijke gedrag van katten begrijpt, weet je ook hoe je kunt voorkomen dat een kat stress heeft in jouw huishouden.
Katten die met ons in huis wonen, kunnen stress ervaren van ons huishouden. Zeker met andere katten in hetzelfde huis, botert het lang niet altijd. Katten zijn vaak graag in hun eentje, maar dat wil niet zeggen dat het geen sociale dieren zijn.

stress bij katten

Meer katten in één huis

Als er meer katten in één huis wonen, wil dat niet altijd zeggen dat ze vrienden zijn. Soms tolereren ze elkaar, maar bemoeien zich zo min mogelijk met elkaar. In andere gevallen zijn de katten dikke maatjes en doen ze alles samen. Je kunt aan het gedrag aflezen of de katten tot dezelfde sociale groep behoren. Katten die elkaar vaak likken of kopjes geven, of bijvoorbeeld tegen elkaar aan slapen, kunnen het goed met elkaar vinden. Bestudeer je katten in huis en vind uit hoeveel sociale groepen je hebt in huis. Soms vormen er 2 een sociale groep, en staat een derde kat er buiten. Als katten van jongs af aan bij elkaar zijn, bijvoorbeeld broers en zussen uit hetzelfde nest, is de kans groot dat ze samen een groep vormen. Zet je katten op latere leeftijd bij elkaar, of introduceer je een nieuw kitten bij een oudere kat, dan is het maar afwachten of ze een sociale groep gaan vormen. Het kan ook zijn dat ze zoveel mogelijk langs elkaar heen leven in hetzelfde huis. Dat kan ook prima, als beide katten maar hun eigen gang kunnen gaan. Als dat niet kan, kan dat stress geven. Katten die continu stress ervaren, hebben last van chronische stress. Belangrijk is dus om uit te vinden of je katten vrienden van elkaar zijn:

Chronische stress voorkomen

Chronische stress kan behalve door andere katten, ook door ons (mensen) komen. Om chronische stress te voorkomen, zijn er vijf pijlers waaraan een kattenhuishouden moet voldoen. Deze zijn opgesteld door gedragsdeskundigen en dierenartsen:

 • Een kat moet zich terug kunnen trekken. Een kat moet zich kunnen verstoppen. Katten zoeken vaak hun schuilplaats hoog, ergens vanwaar ze hun omgeving kunnen overzien.
 • Een kat moet kunnen jagen of spelen. Dit is het natuurlijke gedrag van katten.
 • Een kat moet kunnen eten, drinken en naar de kattenbak kunnen gaan, zonder dat ze katten van een andere sociale groep tegen komen. Heb je dus meer katten in huis, dan kan het zijn dat je voerbakjes en kattenbakken moet scheiden.
 • Interactie met mensen moet voorspelbaar en positief zijn.
 • Respecteer dat katten gevoelig zijn voor geuren.

Chronische stress kan ziektes of ongewenst gedrag veroorzaken. In huis plassen is een voorbeeld daarvan. Deze katten worden dan bij ons aangeboden met blaasontsteking. Katten kunnen door stress ook stoppen met eten en daardoor leververvetting krijgen.

Spelletjes doen met uw kat

Net als bij mensen is spel bij katten een manier om de onderlinge band te versterken, en reken maar dat katten het nog echt leuk vinden ook! Spelenderwijs kunt u uw kat nieuwe dingen leren, zoals bijvoorbeeld apporteren. Spelen is ook gewoon een gezonde uitlaatklep voor het jachtinstinct van uw kat (dat, indien onderdrukt, vaak op een ongewenste manier geuit wordt).

spelletjes doen met je kat

De leukste spelletjes zijn gebaseerd op het nabootsen van de jacht en het vangen van een prooi. Het is daarbij belangrijk dat uw kat u niet als een prooi gaat beschouwen! Door speeltjes te gebruiken, zorgt u dat de aandacht van uw kat gericht is op het speeltje en niet op uw bewegende handen of voeten. In de dierenspeciaalzaak vindt u tegenwoordig een ruime keuze aan kattenspeeltjes, variërend van kleine nepmuisjes gevuld met kattenkruid tot plafondhoge speelmeubels (ideaal voor binnenkatten).
Zorg dat u uw kat voldoende afwisseling biedt. Het laten liggen van allerlei speeltjes in huis werkt niet. Beter is het om een aantal speeltjes op te bergen en er maar één of een paar aan de kat aan te bieden. U kunt dan steeds na verloop van tijd afwisselen tussen de verschillende speeltjes. Nieuwheid van een speeltje stimuleert sterk het spelen ermee.

Soorten speeltjes

Er zijn allerlei soorten speeltjes beschikbaar. Een truc om een kat aan het spelen te krijgen is bijvoorbeeld om een speeltje langzaam te laten verdwijnen achter of onder een voorwerp, een kussen dat op de grond ligt bijvoorbeeld. Dit lijkt sterk op wat een kat zou doen als een muis in zijn holletje dreigt te verdwijnen: voordat de prooi verdwijnt moet je hem gevangen hebben en dus moet je wel toespringen! Zo reageert een kat ook op een langzaam verdwijnend speeltje. Zelfs bangige katten kunt u zo aan het pelen krijgen. Langzame bewegingen werken daarbij beter dan heel snelle. Grote speeltjes zijn soms te groot om als quasi-prooi te worden beslopen, besprongen en gevangen, kleine speeltjes voldoen daarom vaak beter.

Interactieve speeltjes

Dit kunnen speeltjes zijn van het type voerbal, die de kat van tijd tot tijd belonen met een lekker hapje als hij het speeltje beweegt, of het zijn speeltjes die de interesse voor bewegende voorwerpen stimuleren. Eén van de allerleukste varianten is een ringvormige baan waarin een balletje opgesloten zit dat onweerstaanbaar ronddraait in de baan als de kat probeert om het te pakken te krijgen.

Hengels en stokjes

Een hengel is een ideaal speeltje, zeker voor kinderen die met een kat willen spelen. Een hengel bestaat uit een stok waaraan een touwtje hangt. Aan het uiteinde van het touw zijn veren of andere speeltjes bevestigd die men heen en weer beweegt als een prooi. Uw kat zal enthousiast achter deze 'prooi' aan gaan. Met dit soort speeltjes kunt u uw kat laten jagen en nepprooien besluipen en bespringen, terwijl uw handen en voeten veilig buiten spel blijven.

Opwindbare speeltjes en speelgoed op batterijen

Er zijn kattenspeeltjes in de vorm van muizen, spinnen en zelfs kikkers, die bewegen nadat u het veersysteem heeft opgewonden. Dit staat garant voor veel plezier en lichaamsbeweging, maar houd altijd een oogje in het zeil. Met name kittens hebben niet alleen de neiging om deze prooien te bespringen maar ook om er vervolgens in te bijten. Let er dus op dat uw kat geen kunststof of andere onderdelen opeet.

Zelfgemaakte speeltjes

Het meest onderhoudende en favoriete speeltje van uw kat is soms net zo goedkoop als vermakelijk! Een kat is vaak dol op papieren zakken: een zak gevuld met een beetje lucht kan uw kat uren bezighouden. Stop voor de afwisseling eens een klein, lichtgewicht balletje in de zak of stop de zak in een kartonnen doos (let op de veiligheid) zodat de kat in en uit de doos moet om met de zak te spelen. Stukjes lint en (aluminium)folie opgerold tot een flinke speelbal hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kittens en zelfs de meest schuwe kat kruipt uit zijn schulp om een aanval te wagen! Veiligheid staat altijd voorop, dus laat uw kat nooit zonder toezicht met dit soort speeltjes spelen en zorg dat de speeltjes groot genoeg zijn om niet ingeslikt te worden.

Uw kat leren apporteren

Hoe makkelijk (of moeilijk) het is om uw kat te leren apporteren zal afhangen van zijn motivatie om te spelen en leren, van zijn zelfvertrouwen en in zekere mate zelfs van het ras kat. Oosterse katten en Burmezen pikken het apporteren vaak als vanzelf op, terwijl het bij andere katten wat langer duurt voordat ze het leren. Niettemin is het in de bek dragen van een prooidier natuurlijk gedrag. Daarom raken veel katten al snel bedreven in het najagen, oppakken en vervoeren van speeltjes, welke ze vervolgens naar hun eigenaar brengen. De eigenaar wordt daarbij op geheel kattige wijze vriendelijk doch dringen verzocht om de speelprooi opnieuw weg te gooien. Apporteren is een prima manier om uw kat geestelijk te prikkelen en lichaamsbeweging te geven. Dit geldt zeker voor een binnenkat, want juist die heeft jachtstimulatiespelletjes hard nodig voor een gezond en gelukkig bestaan.

Voedsel verstoppen

Als uw kat droogvoeding krijgt, staat niets u in de weg om uw kat wat te laten 'jagen' op zijn voedsel. In plaats van een bakje met eten te geven, kunt u de brokjes ook her en der verspreiden in de tuin of huiskamer zodat uw kat ernaar moet zoeken. Hierbij worden de natuurlijke jachtvaardigheden en het reukvermogen van uw kat optimaal geprikkeld en het maakt de maaltijden veel interessanter.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek de Postwagen Venlo

Terug
 • Ma
  08.45 - 19.00 uur
 • Di
  08.45 - 19.00 uur
 • Wo
  08.45 - 19.00 uur
 • Do
  08.45 - 19.00 uur
 • Vrij
  08.45 - 19.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Herungerweg 172 5913 HD Venlo Wij werken op afspraak
ontvang een routebeschrijving via Google Maps

Dierenkliniek de Postwagen Tegelen

Terug
 • Ma
  Zie afwijkende openingstijden.
 • Di
  Zie afwijkende openingstijden.
 • Wo
  Zie afwijkende openingstijden.
 • Do
  Zie afwijkende openingstijden.
 • Vrij
  Zie afwijkende openingstijden.
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Keramiekstraat 43a 5935 TG Tegelen - Steyl Wij werken op afspraak
ontvang een routebeschrijving via Google Maps