Dierenkliniek de Postwagen Venlo 077 - 351 62 31
Dierenkliniek de Postwagen Tegelen 077 - 373 22 47

Nierfalen opsporen

Nierfalen opsporen met urineonderzoek

Vanaf een leeftijd van zeven tot acht jaar heeft ongeveer 30% van de katten een beginnende vorm van nierfalen. Bij de hond komt het iets minder vaak voor, maar ook oudere honden hebben een verhoogd risico op nierfalen.U merkt niets aan uw huisdier, maar de nierfunctie neemt geleidelijk af. Nieren hebben heel veel reserve-capaciteit.

Daarom merkt u pas iets aan uw dier als al ongeveer 75-80% van de nierfunctie verloren is gegaan. Uw dier gaat dan meer drinken, vermagert, krijgt minder eetlust, braakt vaker en zal uiteindelijk ernstig ziek worden.

Die ziekte kunnen we tegengaan of afremmen als we al in een eerder stadium de achteruitgang van de nierfunctie kunnen vaststellen. Daardoor wordt uw kat of hond pas veel later echt ziek. Vroegtijdig opsporen van nierfalen verlengt dus het leven van uw huisdier.

Vroegtijding opsporen

Als nieren goed werken, is de urine goed geconcentreerd. Het soortelijk gewicht van die urine is dan hoog. Als nieren slechter gaan werken, wordt de urine wateriger. De grens van dit soortelijk gewicht ligt bij 1030. Als het soortelijk gewicht lager wordt, is de urine te waterig en dat is een aanwijzing voor verminderde werking van de nieren.

Als we een verlaagd soortelijk gewicht van de urine vaststellen, is het verstandig om bloedonderzoek te doen. We meten dan de concentraties van het SMDA, ureum en het creatinine in het bloed. Dit zijn belangrijke indicatoren voor de nierfunctie. Uw dier heeft beginnend nierfalen als het SDMA verhoogd is of als de creatinine-concentratie hoger is dan 140 bij de kat en 125 bij de hond, in combinatie met een soortelijk gewicht dat lager is dan 1030. Het is dan verstandig om de voeding aan te passen en medicatie te geven om de bloeddruk te verlagen. Zo worden de nieren zo min mogelijk belast en leeft uw dier langer.

Laat gratis het soortelijk gewicht van de urine van uw oudere huisdier bepalen

Verzamel een klein beetje urine van uw hond of kat en breng de urine zo snel mogelijk naar de praktijk. We bepalen dan kosteloos direct het soortelijk gewicht van de urine en kunnen u adviseren over eventuele vervolgstappen als dat nodig is.

Urine opvangen

Bij de hond lukt dat meestal wel door meteen ’s ochtends bij de eerste plas een bakje of een lange lepel eronder te houden. We hebben maar een klein beetje urine nodig. Mocht u het lastig vinden om urine te verzamelen bij uw kat, loop dan even bij ons binnen. U kunt dan een zakje katkor aanschaffen: plastic kattenbak-korrels die geen urine opnemen. Zo kunt u de urine na het plassen in de bak opvangen in een buisje en bij ons langs brengen. U krijgt van ons uiteraard een goede instructie mee naar huis.

Als u vragen heeft, bel ons gerust of loop even binnen. We geven graag extra uitleg om uw huisdier zo lang mogelijk gezond te houden.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek de Postwagen Venlo

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.00 uur
 • Di
  8.30 - 19.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.00 uur
 • Do
  8.30 - 19.00 uur
 • Vrij
  8.30 - 19.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Herungerweg 172 5913 HD Venlo Wij werken op afspraak
ontvang een routebeschrijving via Google Maps

Dierenkliniek de Postwagen Tegelen

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.00 uur
 • Di
  8.30 - 19.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.00 uur
 • Do
  8.30 - 19.00 uur
 • Vrij
  8.30 - 19.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Keramiekstraat 43a 5935 TG Tegelen - Steyl Wij werken op afspraak
ontvang een routebeschrijving via Google Maps