Tips tegen overgewicht

Tips tegen overgewicht bij uw huisdier

We houden allemaal enorm veel van onze huisdieren, maar helaas krijgen onze viervoeters niet altijd de juiste hoeveelheid voedsel. Net zoals mensen met overgewicht, hebben obese dieren een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en heel wat andere kwaaltjes.

Het is goed om weten dat afvallen bij onze viervoeters het beste gecontroleerd kan gebeuren. Crash-diëten zijn absoluut afgeraden. Zo kunnen te snel afvallende katten leververvetting krijgen. Dit kan levensbedreigend zijn! Volgende tips kunnen helpen met het onder controle krijgen van overgewicht bij uw kat, hond of konijn.

Tip 1: Hoeveelheid voer afwegen

Een grove regel die toegepast kan worden op droogvoeders van honden en katten is:

1 kilo dier = 10 gram droogvoer

Natvoer bevat erg veel water. Hier is meestal de regel:

100 gram natvoer = 20 gram droogvoer

Let wel op! Dit zijn richtlijnen en gelden zeker niet voor alle voeders. Er zijn enorm veel verschillende voedingen op de markt. Vaak staat er op de zak hoe veel men moet geven van het desbetreffende voer. De aangeraden hoeveelheid is sowieso afhankelijk van de leeftijd, het ras, het gewicht en de individuele behoeften van het dier. Het soort voer speelt ook een rol. 

Bij het afwegen van het voer is het ook belangrijk om rekening te houden met alle soorten voedingen die gegeven worden. Zowel natvoer, droogvoer, versvoer als tussendoortjes, snoepjes en kauwbotjes.

Op uw keukenweegschaal kan u gemakkelijk de juiste hoeveelheid voeding afwegen. Er zijn ook vaak maatbekers op de markt, maar deze meten niet zo precies als de weegschaal. Zo kunnen enkele brokjes extra in de beker soms 10 gram meer wegen.

Tip 2: Tussendoortjes beperken en vervangen door een gezonder alternatief

In veel tussendoortjes en snoepjes zit vaak veel suiker. Wanneer uw dier op dieet is, kunt u beter deze traktaties achterwege laten. Wilt u toch eens iets extra geven, kan u kiezen voor een gezonder alternatief. Een stuk komkommer of sperziebonen kunnen eveneens als een gezond tussendoortje dienen bij de hond. Deze groenten mogen rauw gegeven worden. 

Konijnen geeft u beter niet te veel wortel, aangezien hier redelijk wat suiker inzit. Eigenlijk behoren wortels ook niet echt tot het natuurlijke dieet van deze knabbelaars. In snoepjes en knabbelstaven zit meestal ook erg veel suiker. Probeer deze te vermijden.

Tip 3: Meer bewegen

De hond vaker uitlaten en langere wandelingen zullen ervoor zorgen dat uw vriend sneller gewicht verliest en een betere conditie krijgt. Ook gewoon wat meer met je huisdier spelen, kan helpen bij het afvallen.

Een kattenvoorbeeld: 5vijf keer per dag 3 minuten spelen met een goedgekeurde hengel kan al bijdragen tot een betere conditie. Daarbij kan het zorgen dat uw kat alerter en meer ontspannen is. 

Voor de meeste huisdieren bestaat er speciaal speelgoed waarin eten verstopt kan worden. Het dier moet dan spelen/jagen om een beloning te krijgen, waardoor er meer bewogen wordt. Tevens bepaalt u de hoeveelheid eten die u in het speeltje stopt. Een echte favoriet is een slimme voedertoren.

Tip 4: Aangepaste dieetvoeding

Met een aangepast dieetvoer kan er mogelijks een nog beter resultaat behaald worden.

De tips in deze brief zijn richtlijnen. Ieder dier is uniek en kan een andere aanpak vereisen. Voor een behandeling op maat van uw huisdier, kunt u gerust een afspraak maken met één van onze collega's.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek de Postwagen Venlo

Terug
 • Ma
  08.30 - 19.00 uur
 • Di
  08.30 - 19.00 uur
 • Wo
  08.30 - 19.00 uur
 • Do
  08.30 - 19.00 uur
 • Vrij
  08.30 - 19.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Herungerweg 172 5913 HD Venlo Wij werken op afspraak
ontvang een routebeschrijving via Google Maps

Dierenkliniek de Postwagen Tegelen

Terug
 • Ma
  08.30 - 19.00 uur
 • Di
  14.00 - 19.00 uur
 • Wo
  08.30 - 19.00 uur
 • Do
  14.00 - 19.00 uur
 • Vrij
  14.00 - 19.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Keramiekstraat 43a 5935 TG Tegelen - Steyl Wij werken op afspraak
ontvang een routebeschrijving via Google Maps